Видове масажи

Видове масажи

Съществуват над 200 различни масажни техники, които се практикуват по целия свят. Смисълът на добрия масаж е не само успокоява и релаксира тялото, но в себе си той съдържа много ползи за здравето и има техники, които са считани за лечебни.

На много места по света на масажа се гледа като начин за лечение на тялото и душата, защото се смята, че те са свързани. Според източната медицина, когато енергията в човешкото тяло не тече свободно се появяват проблеми като различни болки, но така и по-сериозни състояния като хронични заболявания.

Масажите обикновено се разделят в няколко категории в зависимост от начина им на изпълнение и ефекта, които имате накрая. Основно това са релаксиращи масажи и лечебни техники. Също така те се разделят на групи в зависимост от това каква зона обхващат. Могат да бъдат масажи на цялото тяло, само на гърба или точкови масажи, на ръцете, на главата или на краката.

Масажът е толкова разпространен начин за почивка и релаксация най-вече защото крие голям избор, казано на кратко има за всекиго по нещо. И ако сте от хората, които мислят, че това не е за тях, то най-вероятно не сте открили точния масаж за вас. Ако предпочитате да си лежите, то може да заложите на някой от масажите в началото на списъка, а ако търсите по-дълбоко преживяване и цялостно подобряване в усещането на тялото, то масаж като "мързеливата йога", както наричай тай масажа е точно за вас.

Ще разгледаме някои от най-популярните масажни техники по света. До голяма степен масажите са подредени според тяхната интензивност. Като ще започваме от един от най-разпространените масажи за релаксация, а именно:

Шведски масаж

Шведският масаж е може би една от най-популярните и разпространени масажни техники в Западна Европа. Когато чуем думата "масаж", обикновено се досещаме първо точно за него. Техниката, която се използва при шведския масаж е комбинация от лек натиск и дълги изтеглящи движения. Действа релаксиращо и успокояващо. Прави се най-често върху гърба и техниката е много лесна и може да се практикува и в домашни условия от хора, които не са специалисти. Минусите на шведския масаж са това, че до голяма степен действа повърхностно на проблема и носи краткотрайно облекчение.

Стоунтерапия- масаж с вулканични камъни

Масажът с камъни произлиза от Хавайските острови и се нарича още Хавайски масаж. При него се използват загрети вукланични камъни, които съдържат големи количества магнезий и желязо. Жителите на Хавайските острови вярват, че чрез тях се извлича лошата енергия от тялото. Масажът с вулканични камъни е много популярен на повечето острови в Тихия океан, като освен с традиционните вулканични камъни може да се направи и със скъпоценни и полускъпоценни камъни, като всеки камък действа по различен начин в зависимост от проблемите на клиента. Основното при този вид масаж е редуването на топло и студено, като така се подобрява циркулацията на кръвта в тялото. Минусът при него е това, че действието му е краткотрайно, но пък ефектното му изпълнение компенсира това.

Масажът на стол

Това е интересна масажна техника, която се появи в следствие на забързания начина на живот. Стана популярна преди 15-тина години в Америка, но така и не набра голяма популярност на Стария континент, където хората предпочитат да отделят повече време за себе си и да посещават масажни центрове. Масажът на стол се извършва на специална стол-кушетка, като се набляга на масажа на гърба и врата. Защото това са местата, на които най-силно се усеща умората след работа на компютър. Минусите на този вид масаж е, че действа локално, а болката все пак не е предизвикана само от едно място. Може да се използва като бързо лечение на проблем, за които след това да се обърне по-задълбочено внимание. Друг минус при него е липсата на момента на релаксация, масажът носи облекчение, но обикновено тези масажни столове са разположени на оживени места с много хора и човек не може да се отпусне напълно.

Масаж на лицето

Масажът на лицето е техника, която може всеки да прилага сам на себе си, защото е лесна и не са необходими специални познания в областта за правилното и прилагане. Има 4 основни насоки на масажа на лицето, това са масаж против подпухнали очи, масаж за премахване на бръчките на челото, масаж за лифтинг на скулите и масаж с anti-age действие за бръчките около устата. При масажа на лицето се използват предимно пръстите на ръцете, но той може да се прави още и със специализирани уреди, които подобряват дренажа на кожата и я правят по-свежа, а така помагат и за поддържането на младостта и. Масажът на лицето освен да подобри състоянието на кожата може да помогне при главоболие и мигрена. Основното при него е, че движенията винаги трябва да се издърпващи в посока нагоре, като не е необходим натиск, а само нежни докосвания, които могат да се изпълняват само с 1-2 пръста. Масажът на лицето ще го направи да изглежда по-свежо, младо и ще придаде естествено сияние и руменина на кожата.

Арома масаж

При него се използват високо концентрирани растителни масла, по-известни като етерични масла. Ароматите имат способността да влияят положително на човешкия организъм. При арома масажа етеричните масла се използват в различни комбинации в зависимост от ефекта, който се търси при масажа. Например комбинацията от лайка, лавандула, здравец действа успокояващо и релаксиращо на организма, докато ароматите на иланг-иланг, салвия, роза,портокалови цветове са енергезиращи и подобряващи настроението. Арома масажът е идеален при главоболие, безсъние и стрес. А маслата могат да се използват както при самия масаж, така и разтворени във въздуха в стаята на масажното студио.

Точков масаж

Точковият масаж произлиза от Древен Китай и е практика на над 2000 години. Хубавото при него е това, че може да се практикува от всеки и да си го правите и сами на себе си. Важното е предварително добре да се запознаете с основните точки върху човешкото тяло, за да знаете как да прилагате правилно масажа. Точките най-често се намират върху стъпалата и дланите на ръцете, като се вярва, че всяка точка отговаря за някой орган или жлеза и чрез тяхната стимулацията се подобрява състоянието на организма и по този начин могат да се лекуват различни болести. Изпълнението на масажа е лесно, но е необходима предварителна подготовка за правилното му прилагане. Плюс е това, че може точките да се стимулират, дори когато сте в движение.

Шиацу масаж

Тази масажна техника произлиза от Япония. Целта на шиацу масажа е да отстрани напрежението в тялото, което блокира потока на енергията. При него се използват ръцете, както и лактите и включва натиск върху определени точки по тялото. Буквално името му означава натиск с пръсти. На японски думата “shi” означава пръсти, а “atsu” натиск. Характерното при шиацу е начинът, по който се използват ръцете на терапевта. Буквално той използва всяка част, като основно използва кокалчетата на пръстите, за да масажира клиента. Шиацу масажът е много характерен и не може да се обърка.

Deep Tissue

Първите няколко масажни техники, които разгледахме до сега може да ги категоризираме като по-скоро масажи за дълбока релаксация, но има една цяла отделна категория за масажи, които освен релаксиращо действат имат и лечебно. Първата такава лечебна масажна техника е Deep Tissue- невромускулната масаж терапия. Това е интензивна форма на масаж, при която движенията се концентрира само в една определена област. При нея се използват кокалчетата на пръстите като при шуацу масажа и се цели да се активира млечната киселина и по този начин да се лекува мускулната тъкан. Този масаж е идеален при професионални спортисти, след тежка тренировка, защото помага на мускулите по-бързо да се възстановят и намалява вероятността от появата на травма, защото прави сухожилията по-разтегливи.

Тай масажът 

Ако търсите комбинация от всички до тук изброени техники за масаж тай масажът е точно за вас. Той е взел най-добрите елементи от всеки масаж. Той е подходящ както за хора търсещи релаксация, така и за спортисти. Помага на тялото да се освободи от стреса и натрупаното напрежение, помага за правилното протичане на енергията в тялото. Интересното и различното при него е това, че терапевтът използва цялото си тяло, не само ръцете. Поради тази причина масажът се прави на постелка на земята, а клиентът остава напълно облечен. Заради начина си на изпълнение тайландския масаж е наричан още и "йога за мързеливи".

Тайната на тай масажа е това, че той е на над 2500 години. В Тайланд е по-известен като Nuad Bo-rarn- духовна практика за лечение на тялото и душата и представлява комбинация от изкуство, движение, разтягане и медитация. Терапия за цялото съзнание, която има за цял да освободи енергията в тялото и да и позволи тя да се движи свободно. Специфично за тайландската медицина е това, че при нея се смята, че меридианите в човешкото тяло са 10 на брой, а не 14 като при точковия масаж. Оказан натиск върху тези точки се подобрява циркулацията на лимфната течност и така се заздравява целия организъм и се изчиства от токсините. 

Тайландският масаж е взел най-доброто от всички масажни техники, като ги е комбинирал по начин, по който да помага на всеки да възстанови баланса в себе си и да се почувства по-добре. Сега може да опитате традиционния тайландски масаж в сърцето на София, като се оставите в ръцете на професионалисти, които да Ви помогнат да се освободите от натрупания стрес и да върнете баланса в ежедневието си.