Тай масажът - ефективно средство за справяне със стреса

Тай масажът - ефективно средство за справяне със стреса

Живеем в забързано ежедневие, дните минават неусетно и макар че всички знаят, че важни са малките неща в живота, те някак остават на заден план. Изтласкани от задачите в работата и липсата на свободно време. Свободно време, в което да не мислиш, а да си почиваш почти няма. Хората са загубили способността да си почиват истински, дори, когато работния ден е приключил, съзнанието на човек остава затрупано с работа и по този начин и тялото не може да си почине.

Поради тази причина в западния свят набират все по-голяма популярност източните техники за почивка и релаксация. Те имат за цел да повлияят дълбоко не само на тялото и на съзнанието, защото то е едно цяло и когато енергията в него не тече правилно се натрупва стрес, а от това се отключват много болести. 

До какво води стреса:

Според данни от изследване на стреса в България показва, че над 1 милион българи са подложени на стрес. Като най-засегнати са младите и активни хора, заради тяхното интензивно ежедневие. От същото изследване става ясно, още че хората на възприемат стреса сериозно и не отделят достатъчно време за себе си, не се занимават с хобита и не прекарват достатъчно време на вън, нито че спортуват достатъчно. Един от основните показатели на това колко стресирани са българите е повишаването на агресията и нервността. Хората започват да се дразнят от все по-незначителни неща, което води до нервни изблици и саморазправи. 

Стресът влияе на тялото и психиката на много по дълбоко биохимично ниво. Той не е болест, а е защитна реакция на организма, че нещо лошо се случва- естественият начин на тялото да ни каже, че трябва да забавим темпото и да си починем.

Симптомите на стреса са:
 • физиологични -  главоболие, нарушено храносмилане, умора, сърцебиене, податливост към алергии, чести болки в гръбнака и шията, повишено изпотяване, чести простудни заболявания, резки промени в теглото, мускулно напрежение, учестяване на дишането, парадонтоза, повишена киселинност в стомаха, усещане за сухота в устата или повишено слюнкоотделяне , лош сън, кошмари, кожни проблеми; нарушения на сърдечния ритъм и честота, стенокардия, задух, световъртеж,повишаване на кръвното, изтръпвания на крайниците;
 • когнитивни - нерешителност, отслабване на паметта, нарушена концентрация на вниманието, загуба на инициатива, постоянни негативни мисли, мисловни нарушения, неспособност за вземане на решения, понижена концентрация, блокиране на мисълта, блуждаещи мисли;
 • емоционални - раздразнителност, безпокойство, подозрителност, подтиснато настроение, негативни мисли, депресия, напрежение, пристъпи на гняв, цинизъм, загуба на увереност, чувство на отчужденост и изолация, понижена самооценка, усещане за обща неудовлетвореност, апатия, сприхавост, заядливост, чувство за несигурност,усещане за липса на перспектива, безпричинна промяна на настроението, понижено самочувствие;
 • поведенчески - злоупотреба с алкохол, успокоителни и сънотворни лекарства, липса на апетит или повишен апетит, импулсивно поведение, свръхчувствителност към критика, увеличена травматичност, ниска ефективност на труда, увеличено тютюнопушене, увеличени конфликтни ситуации, лошо разпределение на времето, занемарен външен вид, асоциално поведение;

Ако не вземем мерки стресът може да прерасне в хронично състояние, което да отключи редица болести. Много специалисти смятат, че стресът е най-опасната болест на 21-ви век, защото води след себе си редица сериозни заболявания.

 • сърдечни проблеми - стресът увеличава пулса и кръвното налягане като с това причинява отделянето на холестерол и триглицериди в кръвта, което може да доведе до затлъстяване, което косвено води до увеличаване на рисковете за сърцето. Все по-често инфаркта и инсулта покосява и хора под 30 годишна възраст. Проблеми с кръвното стават все по-срещани при младежи под 18 години.
 • кожни проблеми - стресът е ключов за появата на кожни болести като екземи, акне и псориазис.
 • астма - интересен е фактът, че децата на стресирани родители са по-предразположени към поява на астма.
 • диабет - силните промени в настроението, водят до рязко покачване на кръвната захар, което може да отключи диабет.
 • проблеми със стомаха - стресът активира по-голямо производство на стомашно-чревни сокове, което от своя страна води до увреждане на лигавицата на стомаха и до появата на гастрит и язва.
 • репродуктивни проблеми - стресът е ключова причина за все по-често срещаните проблеми при млади хора да не могат да имат деца.
 • болест на Алцхаймер - макар и стресът да не е доказано все още, че влияе за появата на Алцхаймер, той може да подтикне по-бързото развитие на симптомите за болестта. Това се отнася със същата сила и за много други подобни заболявания.

Стресът е ежедневие, за това трябва да знаем как да се отдръпнем от него и да релаксираме. Един от най-ефективните начини за това е именно чрез масаж.

Как помага тайландския масаж:

Тайланд е наричана "страната на усмивките", защото там живеят едни от най-усмихнатите и приветливи хора на планетата, нещо, което все по-рядко забелязваме в западната култура, защото стресът прави хората по вглъбени, коравосърдечни и егоистични.

Същността на тай масажа:

Ключ към промяната е тайландския масаж, който представлява лечебна практика на повече от 2500 години. В Тайланд е по-известен като Nuad Bo-rarn- духовна практика за лечение на тялото и душата. Представлява комбинация от изкуство, движение, медитация. Терапия за цялото съзнание.

История на тайландския масаж:

Тайландският масаж или тай масажът съчетава в себе си комбинация от масажни техники, йога, акупресура, медитация и рефлексотерапия. Легенди разказват, че създателя на тайландския масаж е приятел и личен лекар на Буда, за съжаление повече от записаната история на тай масажа е загубена при бирманското нападение на царската столица Аютхя през 1767 г., но има запазени архиви, които са изсечени в камък и могат да бъдат открити в Сала Мох Нуат, който е "павилионът за масаж" в храма Пра Четупхон в Банкок, известен като Храм на полегналия Буда. Тайландският масаж продължил да се развива през годините от будиските монаси. Духовният аспект е причината тай масажът да се запази през вековете. Той е един от четирите клона на традиционното тайландско лечение. 

Характеристика на тайландския масаж:

Специфично за тайландската медицина е това, че при нея се смята, че меридианите в човешкото тяло са 10 на брой, а не 14, както се приема в китайската медицина, например. Както повечето източни практики основата на тай масажа е да отключи енергийните блокажи в тялото, чрез серия от терапевтични движения. Приема се, че ключовите точки в човешкото тяло са 72 000, като се наричат още "sen" точки, като 10 от тях са основни. И точно върху тях се прилагат серия от натиск, за да отключи притока на енергия и да възстанови баланса в цялото тяло. Резултатът от това е подобряване на движението на лимфната течност, на кръвта, действа освобождаващо на токсините и помага за цялостно изчистване на тялото. 

Тай практиката има две разновидности: северна (Чън Май) и южна (Банкок). Първата се приема за по-лека и релаксираща, докато втората е по-бърза и доста по-интензивна. В Тайланд по-популярна е южната разновидност, докато северната разновидност е по-добре приета на Запад.

Ето някои от благотворните ефекти на тайландския масаж:
 • Повишава гъвкавостта и подвижността на тялото
 • Отстранява мускулната болка и причините за мускулните спазми
 • Подобрява позата на тялото
 • Действа успокояващо на нервната система и поражда усещане за дълбока релаксация, като едновременно с това повишава енергийните нива на организма
 • Помага на тялото да се възстанови от емоционалното напрежение
 • Стимулира кръвообращението и оттичането на лимфата течност
 • Стимулира правилното секретиране на вътрешните органи
 • Облекчава умората, отеклите крайници, болезнените стави и главоболието

За разлика от други масажни техники, при класическия тайландски масаж пациентът и тай терапевтът са напълно облечени. Масажистът използва само собственото си тяло за масажа, без други помощни неща, като камъни, тежести. Само ръцете, дланите и ходилата си. Основно за тай масажа е използването на собственото тегло за прилагане на натиск и разтягане върху тялото на пациента. Друго характерно за класическия тай масаж е това, че пациентът не лежи на масажна маса, а на специална рогозка/ килимче на земята. Наблюдаван от страни тайландския масаж може да изглежда болезнен, но всъщност това изобщо не е така. Прилаган от специалисти той носи само чувство на облекчение, релаксация и отпуснатост, като помага за подобряване на концентрацията и освобождава стреса. 

Тайландският масаж протича по следния начин:
 • част 1 - затопляне на тялото - тай масажът винаги започва с подготовка на тялото за терапията, за да стане то по-лесно на поддаване на движенията се започва със загряване и разтягане на сухожилията, като се действа върху енергийни точки по бедрата.
 • част 2 - разтягане - в тази част от тай масажа терапевтът набляга на разтягането на грабначния стълб, като едно от местата с най-много енергийни блокажи в тялото.
 • част 3 - действа върху цялото тяло -  Пациентът лежи по корем на рогозката, а терапевтът изтегля раменете назад.
 • част 4 - пълен релакс -  Последната част от тай масажът е посветена на достигането до нови енергийни блокажи и тяхното освобождаване, за да се постигне пълно състояние на релаксация и премахване на стреса.
Какво накратко е тайландският масаж?
 • Това е древна естествена терапия, която може да помогне за намаляване на някои от стреса и други по-сериозни заболявания.
 • Тя се практикува от над 2500 години. 
 • Тя се осъществява на земята върху специална рогозка. 
 • Тя работи върху енергийните линии на тялото.
 •  Тя се съсредоточава върху мускулите, ставите и важни енергийни точки.
 • Той помага за стимулиране кръвообращението.
 • Тя включва много йога техники.. 
 •  Той помага за увеличаване на мускулната гъвкавост. 
 • Тя помага за увеличаване на силата на тялото.
 • Тай масажът действа многостранно и е една от най-добрите пълновъзстановяващи терапии, на които може да се подложите.
 •  Действието от тайландския масаж е видимо веднага, а редовната практика дава дълготраен ефект за цялостно подобряване на тялото и съзнанието на човек.