Силата на натуралните масла Част 1

Силата на натуралните масла Част 1

В днешния забързан и замърсен свят, козметика пълна с химия и генно модифицирани храни, ние напълно сме загубили връзката с природата. Това си личи по все по-честите хронични заболявания, по влошеното състояние на кожата и косата и по непрекъснатите настинки и грипове, които ни мъчат и минават само след прием на лекарства.

За да възстановим нарушения баланс трябва отново да се върнем към корените си и да се обърнем към природата. Тя ние дала едно голямо богатство, което дълго време беше пренебрегвано, а думата "натурално" не значеше нищо, но всичко това беше до скоро. Сега натуралните масла и връзката с природата изживяват своя Ренесанс, все повече се търси началото, простите неща с малко съставки. Като в основата на всичко седят натуралните масла.

Натуралните масла са толкова силна съставка, заради това, че са извлечени директно от семката/плода на растението. Именно в нея е събрана цялата хранителна сила и всички полезни вещества, които то си е набавяло в процеса на растеж. Важно за натуралните масла е те да са студено пресовани. Методът на извличане на маслото е важен. защото при нормалното пресоване маслото се загрява и това унищожава голяма част от полезните му качества.

Натуралните масла се делят на няколко групи:
  • масла със състав най-близък до кожата на човека
  • масла с балансиран маслен състав
  • масла с по-различен маслен състав
  • тропически натурални масла
  • различни натурално масла
  
В първата група - масла със състав най-близък до кожата на човека попадат:

БАДЕМОВОТО е класическо кожно масло - то прониква много добре и е подходящо за всеки тип кожа и за всяка възраст. Неговият мастен състав е най-близък до човешкия и поради доброто му въздействие е наричано още "кожно" масло. Бадемовото масло е най-често използувано в козметиката, а също и като базово масло в аромотерапията. Бадемовото масло попива, успокоява, омекотява и заглажда кожата. Не случайно от древността се използва като масажно масло. Има много добро въздействие върху суха, чувствителна, застаряваща и изпръхнала кожа. Описано е във всички фармакопеи и намира широко приложение в медицината. Не дразни и не предизвиква алергични реакции! Бадемовото масло се нарежда сред най-мощните природни стимулатори за поникване и заздравяване на косата. Подхранва нейните корени, стимулира растежа, засилва блясъка, гъвкавостта и еластичността. Бадемовото масло е подходящо за масаж на тялото.

КАЙСИЕВОТО масло е близко е по състав и действие с бадемовото масло. Съдържа малко повече вит. F и действа овлажняващо и регенериращо на кожата. Кайсиевото масло е подходящо за суха и застаряваща кожа - има подчертано добър ефект против бръчки! Използва се в качествената противобръчкова козметика. Макар че не е стандартизирано във фармакопеите, използва се в някои лекарствени форми, дори и за инжектиране. Маслото може да се използва като масажно масло за бебета и малки деца.

По своя състав ПРАСКОВЕНОТО масло е близко до кайсиевото и бадемовото масло. Подходящо е за суха и застаряваща кожа, има добър антибръчков ефект. Прасковеното масло попива по-бавно в кожата, поради което е подходящо за продължителни масажи при всички видове кожа. Помага на пръстите да се плъзгат, без да разтягат кожата, придава кадифена мекота и гладкост.

От най-древни времена хората са открили чудесните свойства на добиваното от маслиновите плодове масло. МАСЛИНОВОТО масло съдържа в себе си всички масло-разтворими витамини, ценни елементи, фитостероли, фосфолипиди и екстракти. Това първично масло е най-ценно за хранителни цели, но продължителната му употреба за козметични цели придава на кожата восъчно-матов тен. За да се избегне този ефект, маслото се обезкиселява и пречиства и става годно за козметични и медицински цели. Маслиновото масло предотвратява изсъхването на кожата, а заедно с това и образуването на бръчки. Именно маслиновото масло е тайната за красотата на египетската царица Клеопатра.

АВОКАДОВОТО масло е едно от маслата с най-богат състав - заедно с него от плода се извличат мастноразтворимите витамини A, E и D, плодови екстракти, макро- и микроелементи. Маслото е особено е подходящо за суха и чувствителна кожа. Маслото от авокадо лесно попива, комбинира се във всички видове маски за посочените типове кожа. Благодарение на богатия си състав, маслото от авокадо възстановява нарушения в резултат на стареенето липиден баланс на кожата. Авокадовото масло допринася за синтеза на нови колагенови връзки. Намира широко приложение в козметиката за чувстителна кожа.

  

В следващата група са "маслата богати на полинаситени мастни триглицериди".

Тези масла съдържат над 70% витамин F и имат дълготрайно въздействие върху кожата. Витамин F се използва от организма в най-големи количества от всички витамини. Той трябва да се получава наготово от растителните масла.

ПШЕНИЧНОТО масло е изключително подхранващо за суха и застаряваща кожа. От всички масла е най-богатото на витамин Е и зародишен лецитин, минерали, фитостероли, макро- и микроелементи, затова има характерен мирис. Витамин Е спомага за снабдяването на клетките с кислород и ги защитава от вредни вещества, забавя стареенето на кожата, а лецитина се грижи за нейната свежест и еластичност. Маслото от пшеничен зародиш е подходящо за подхранване на кожата около очния контур при застаряващи кожи. Пшеничното масло помага при напукани, нацепени, залющени устни. Може да се нанася на кожата преди процедурата "напарване", особено на възпалени места, белези, повърхностни или скъсани капиляри. Маслото от пшеничен зародиш предпазва от образуване на стрии и отпускане на тъканите по време на бременност, като се масажира директно или се добавя в тоалетно мляко. При цъфтеж на косата е подходящо да се втрива в краищата и.

Маслото от ГРОЗДОВИ СЕМЕНА се състои от 70% незаменими мастни киселини, които лесно се възприемат от кожата, съединяват и задържат влагата. Съдържа най-силния естествен антиоксидант, известен на науката. Гроздовото масло има способността да регулира омазняването и е сред малкото масла, подходящи за мазна и смесена кожа. Стяга, но не затваря порите! При сухи кожи може да се смесва с някои от другите поддържащи масла. Маслото от гроздови семена помага за бързото възстановяване целостта на кожата, което го прави подходящо за използване при ранички, изгаряния, протривания. Намира все по-голямо приложение в козметиката.

САФЛОРОВОТО масло се получава от семената на вид трън, култивиран от хиляди години в Африка и Азия. Съдържа до 80% специфична форма на витамин F,която не може да се изработи от човешкия организъм, а се среща в минимални количества в другите масла. Сафлоровото масло има висока влагозадържаща и влагорегулираща способност и намира широко приложение в тази козметика, а също и в почистващи кожата средства. Маслото подобрява еластичността на кожата и в това отношение превъзхожда другите масла. Особено е подходящо за употреба в подхранващи и овлажняващи маски.

Следващата група масла са тези с балансиран маслен състав.Те имат чудесно балансирано съчетание на ненаситени мастни триглицериди и високо съдържание на лецитин, витамин Е, както и природни антиоксиданти.

СУСАМОВОТО масло има добре балансиран мастно-киселинен състав и заема междинно положение между първите две групи. Като елексир за красотата сусамовото масло има хилядолетна традиция. Маслото прониква дълбоко в клетките на кожата и помага да се отделят вредните отпадни вещества.Сусамовото масло е подходящо е за суха, смесена и застаряваща кожа - съдържа витамин Е, лецитин, метионин, минералите калций, магнезий, фосфор. Благодарение на това и на естествените си антиоксиданти сезамол и сезамолин забавя стареенето на клетките. Подходящо е и за козметични маски на косата. Сусамовото масло може да се използва като слънцезащитно средство. Маслото е основна съставка на много козметични и слънцепредпазни средства. Сусамовото масло е стандартизирано във всички основни фармакопеи и е предпочитано от източната медицина масло. Също така е подходящо за готвене и е много по-здравословно от слънчогледовото.

АРГАНОВОТО масло се извлича от плодове на дърво, което расте в Югозападната част на Мароко. Наричат го още „дървото на живота”, а маслото, добито от плодовете му, „течното злато на пустинята”- едно от най-ценните и скъпи масла в света. Аргановото масло се използва за козметични цели от мароканските жени вече стотици години. Ценните му качества стават широко известни значително по-късно и днес то се нарежда между най–ценните растителни продукти в козметичната индустрия. Балансираният му състав от ненаситени мастни триглицериди и провит. А го прави наистина уникално. Есенциалните мастни киселини се борят с дехидратацията и загубата на еластичност на кожата, като помагат да се предотврати или забави появата на бръчки. Това действие срещу остаряването на кожата се подсилва и от високите нива на витамин Е и полифенолите. Те са едни от най-мощните биологични антиоксиданти за неутрализиране на свободните радикали. Имат силно противовъзпалително действие и засилват UV-защитата на кожата. Маслото е особено подходящо преди и след слънчеви бани. То облекчава сърбежа, намалява сухотата на скалпа, стимулира и подхранва космените фоликули. Високото съдържание на витамин Е пречи на косъма да се разцепва, помага му да расте по-бързо и го прави по-еластичен. Установено е, че косъмът адсорбира аргановото масло по-бързо от кожата и ноктите. Влажността на косъма се запазва за по-дълго, косата е хидратирана и е предпазена от ултравиолетовите лъчи. Аргановото масло помага за добрия външен вид и на кожата. Хидратира изсушената кожа, заздравява ноктите, прави кожичките по-меки, така че да могат да се отстранят безпроблемно. Ако искате да противодействате на естествените процеси на стареенето, може да се доверите на вълшебното действие на маслото от арган.

Натуралните масла са богатството на природата, не случайно в древността са били по-ценни от злато. Те са дълбоко заложени в различни козметични процедури, масажи и терапии. Използвали са се за разкрасяване, но и за лечение. Древните лечители са знаели и ценели качествата на маслата и са боравели умело с тях, забърквали са кремове и лекове за всякакви болести само с помощта на природни средства. Билки оставени да се накиснат в масло са ставали чудодейни мазила, които са можели да лекуват болести, за които днес ни е необходимо специализирано лечение.