Историята на Тай-масажа

Историята на Тай-масажа

Тай-масажът е клон от тайландската традиционна медицина. Сега тя се регулира от държавата. Освен това Тай-масажът се практикува и от немедицински специалисти, които работят в СПА и туристическата индустрия.

През 90-те години в западна Европа и САЩ започва масово разпространение на Тай-масажа от практикуващи и учители, които са предимно западни специалисти, обучени в Тайланд. Тъй като са подготвени в краткотрайни курсове, отчита се, че познанията им са повърхностни и недостатъчни, за да представят дълбочината и значението на тази традиция и вродената в нея древна култура.

Тай-масажът въздейства както на физиката, така и на психиката. Облекчава симптомите на астмата, мигрената, депресията, възстановява съня и гъвкавостта на ставите. Хармонизира тялото и ума, премахва блокажа на телесната и спиритуална енергия. Спомага на организма да укрепне, да повиши енергетиката си и стабилизира психиката.

През 1955г. Министерството на образованието на Тайланд отределя 4 основни курса по традиционна медицина: Тай-масаж, Тай-акушерки и сестри, Тай-фармация и Тай-медицинска практика.

Хиляди студенти от страната и целия свят завършват в специализираните училища по Тай-масаж. Повечето от тях работят в центрове по масаж, СПА и уелнес в много страни.